Čína vyzvala APEC na zvýšenie investícií do infraštruktúry

08.09.2012 Celý región

Vladivostok 8. septembra (TASR) - Čínsky prezident Chu Ťin-tchao dnes na summite štátov Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vo Vladivostoku vyzval členské krajiny na zvýšenie investícií do infraštruktúrnych projektov. Práve rýchlejší rozvoj infraštruktúry by mohol krajinám pomôcť úspešne čeliť "rozsiahlym problémom" svetovej ekonomiky. Urobil tak krátko po tom, ako Čína oznámila, že do približne 60 infraštruktúrnych projektov investuje asi 157 miliárd USD (123,56 miliardy eur). Oznámenie sa ihneď odrazilo na raste cien akcií viacerých podnikov, najmä v stavebnom sektore.

Americká spoločnosť Caterpillar, najväčší výrobca stavebných strojov na svete, oznámila, že investície by mohli podporiť jej tržby v nasledujúcom roku. "Je to výborná správa," povedal pre agentúru Reuters Richard Lavin, šéf čínskej divízie Caterpillar.

Očakáva, že podrobnosti k jednotlivých projektom zverejní Čína v nasledujúcich dňoch alebo týždňoch, avšak už súčasné informácie signalizujú veľké možnosti. "Hovoril o viacerých projektoch, o výstavbe ciest, mostov, letísk, o energetických projektoch, no v každej oblasti sa môžu naše stroje uplatniť," dodal Lavin.

(1 EUR = 1,2706 USD)
 

Vyberte región